Szent László a jelenkor embere számára is követendő példa
2024. június 12. írta: Bartha Tibor

Szent László a jelenkor embere számára is követendő példa

sztlpelda.JPGHazánk egyik legkomplexebb királya számos olyan tulajdonsággal bírt, ami ma is értéket képvisel.

A június minden évben emlékezés Királyunkra, aki nagyon sokat tett azért, hogy a Szent Istváni alapkövekre építkezve megteremtse a mai Magyarország alapjait. Békét teremtett az országban, megszilárdította a vallási alapokat hazánkban, egyúttal pedig Európa szerte elismert uralkodóként vonult be a történelembe. Mindezt úgy, hogy nem vágyott hírnévre. A Sors azonban más utat szánt neki, ő pedig, ha vonakodva is, de beteljesítette azt.

Annak ellenére, hogy királyi vérvonallal rendelkezett, már gyermekkora is viszontagságos volt, már ha azt nézzük, hogy két hazája volt egyszerre. Magyar és lengyel királyi vér egyszerre csörgedezett az ereiben édesapja és édesanyja révén, Lengyelországban látta meg a napvilágot (messze Magyarországtól), ami önmagában véve is jelenthetett volna számára identitásbeli problémát. Ám a család, amely körülvette megteremtette azt a biztonságot, ami szükséges volt a kiegyensúlyozott személyiségfejlődéshez.

Míg édesapjának -a későbbi I. Béla - köszönhetően a katonai és királyi erényeket sajátította el, édesanyja Richeza által a keresztényi alázatot és lelkületet tette magáévá. Szüleitől tehát olyan alapot kapott, amik meghatározták egész további életét.

Ezeken túl pedig a család, mint összetartó erő -összesen heten voltak testvérek - szintén erős alapokat jelentett számára lelkileg és mentálisan is. Nem véletlen, hogy bátyját élete végéig hűen támogatta, öccséről és húgairól is folyamatosan gondoskodott, akkor is amikor már az ország ügyei foglalták le.

Vallás, Család, királyi erények.....három olyan tényező, amik vezérfonalai voltak életének, s amelyekhez akkor is ragaszkodott, amikor Európa egyik legnagyobb uralkodója lett. Ő a példája annak, hogy a hatalom nem mindig változtatja meg az embert, ha "kősziklára építkezik". És ez nekünk is példamutató lehet, mert-e gyorsan változó világban az erős Hit nélkül könnyen eltévedhetünk, olyan magatartásformákat magunkra véve, amelyek eltávolítanak minket valódi önmagunktól.

Az ünnepi hónap tökéletes alkalom arra, hogy egy kicsit elcsendesedve átgondoljuk, vajon mit adhat nekünk Szent László király alakja, amitől többek lehetünk, és ami által méltó örökösei lehetünk.

Mennyire élünk őszinte életet? Azok vagyunk, akik valójában akarunk lenni vagy a világnak akarunk megfelelni alapértékeink feladásával?

Mit jelent számunkra a Hit, a Vallás? Elfogadjuk-e, hogy egy nálunk hatalmasabb Erő irányítsa az utunkat, vagy megpróbáljuk azt saját kézbe venni, tudván, emberek vagyunk a magunk ezer meg egy hibájával, bizonytalanságával, bűnével?

Mit jelentenek számunkra azok a szavak, hogy család, tisztesség, könyörület, emberség, felelősség, haza? Valljuk-e még ezeket a belső értékeket?

Erények, amivel nem csak Szent László a múltban, de mi is rendelkezhetünk. A példa adott, az, hogy követjük-e már csak rajtunk múlik.

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentlaszlooroksege.blog.hu/api/trackback/id/tr9818425729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása