10 erős állítás Szent László törvénykönyveiből
2024. április 04. írta: Bartha Tibor

10 erős állítás Szent László törvénykönyveiből

szentlaszlo01.JPGMai szemmel nézve is szentlaszlo01.JPGigen drákói szigorral sújtottak le, rangtól függetlenül, a bűnösökre abban az időben.

A korábbi trónviszályok miatt elég siralmas képet mutatott az ország közbiztonsága Szent László trónra lépésekor, amit csak szigorú törvényekkel lehetett helyreállítani. A király törvénykönyvei pont ezt a szerepet töltötték be, megteremtve a jogbiztonságot az egész országban. A három törvénykönyvből most a teljesség igénye nélkül kiemelünk 10 törvényt, ami jól szemlélteti, mit kockáztattak azok, akik a bűn útjára léptek, függetlenül attól, hogy szabadok voltak-e vagy sem, s hogy milyen státuszban helyezkedtek el..

"Mindenekelőtt esküvel elhatároztuk, hogy ha a főembereknek bármilyen rokonát lopás bűnében találják egy tyúk értékén túl, semmiképpen se rejthesse el vagy védhesse meg őt közülük senki."

"Ha valamely szabadot vagy rabszolgát lopáson érnek, akasszák fel"

"Ha pedig ( a tolvaj ), hogy megmeneküljön az akasztófától, a templomba menekül, kihozván őt a templomból, vakítsák meg."

"Az olyan rabszolga pedig avagy szabad ( ember ), aki libát vagy tyúkot lop, fél szemét veszítse, és amit lopott, adja vissza."

"Ha a bíró a rabszolga orrát nem vágja le, vagy a szabadot nem akasztja fel, vesszen el mindene, fiain vagy lányain kívül, s magát a bírót adják el."

"Ha valaki a nemesek vagy vitézek közül más nemesnek a házát megtámadja, és ott harcot kezd, s annak feleségét megostorozza, ha elegendő vagyona van, vagyonának kétharmad részét adják át a bűntett elkövetéséért, egyharamada pedig feleségének és gyermekeinek maradjon meg."

"Aki pedig a király és a főemberek határozatait megszegi, ha püspök, ítéltessék meg a király akarata szerint, ha ispán, ispánságából mozdítsák el, ha százados, tisztétől fosszák meg, és azonfelül ötvenöt penzát fizessen, ha vitéz, hasonlóképpen ötvenöt penzát fizessen."

"Ha valaki a perben való ítélethozatalt harminc napnál tovább halogatja, verjék meg."

"Ha szabad ( ember ) tíz dénár értékűt lop, minden vagyonával együtt vesszen el, ha kevesebbet, egyik szemét vájják ki, és Szent István törvényei szerint ítéljék meg."

"Ha valaki leányon vagy asszonyon, aki egyik faluból a másikba megy, erőszakot követ el, úgy bűnhődjék, mintha embert ölt volna."

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentlaszlooroksege.blog.hu/api/trackback/id/tr4218370537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása