Ez volt az első magyarországi magánlevél
2024. március 04. írta: Bartha Tibor

Ez volt az első magyarországi magánlevél

monte240304.jpgHangvétele jól tanúskodik arról, milyen lelkülete is volt Szent László Királyunknak.

Több, mint ezer éve - körülbelül 1091-ben - íródott az a levél, amelyet csak jó 900 évvel később, 1910-ben ismerhetett meg a nagyközönség Fraknói Vilmos jóvoltából, aki a Monte Cassino-i apátság levéltárában bukkant a dokumentum 12. századi másolatára.sztlalszlolevele.jpg

A levél, amelyet Szent László király amit a monte-cassinoi apátnak - Oderisius - írt betekintést enged a király gondolkodásmódjába, lelkületébe es diplomatikus politikájába.

A levél a már jól ismert szabadkozással és önostorozással kezdődik

"Noha bűnös ember vagyok, mert a földi méltóság érdekeit a legsúlyosabb bűntények nélkül nem lehet előmozdítani, mégis a te szentséged magaslatát nem hanyagoltam el"

amit aztán az érdeklődés követ, majd pedig egy komoly de nem túl hosszú kritika, miszerint bár a király folyamatosan érdeklődik az apát iránt, ő nem viszonozza ezt.

Az egy mondatos kritikát azonban nem követi folytatás, éppen ellenkezőleg. Azt igyekszik kifejteni Szent László, hogy míly nagy becsben áll a rend Magyarországon.

"Tudd meg azt is, hogy szent Egyed apáját Magyarország területén számos kedvezésben részesítettem, a melyekben, ha valamikor követeid engem fölkeresnek, a rád várakozó jótétemények képét láthatod."

Ami pedig igazán rávilágít arra mennyire remek stratéga volt a politikai téren is, a kapcsolat kohézióját aképp próbálja még inkább elősegíteni, hogy sejteti, azonos oldalon állnak az apáttal.

"Már eddig is kedveskedtem volna néked ajándékokkal, ha nem féltem volna attól, hogy a ti országotokban uralkodó zavarok közepett gonosz emberektől támasztott akadályok szándékomat meghiúsítják."

Ez a pozitív hangvételű levelet pedig azzal zárja Szent László, hogy Oderisius apátnak és a hozzá tartozó embereknek szabad és biztonságos járást enged az elfoglalt területeken és Magyarországon.

"Mivel Szlavóniát már majdnem egészen megszereztem, mintegy szomszéddal közlekedhetsz velünk.
Ezen iratunkkal mindazt, a mit Magyarország, Moesia (egykori római provincia a mai Szerbia és Bulgária területén) és Szlavónia területén bárhol ami embereink nektek felajánlani akarnak, megerősítjük."

A levél egésze - az egyetlen és félreérhetetlen kritikától eltekintve - remekül példázza Szent László király uralkodásának szellemiségét és jellemének nagyságát. Levelében végig segitőkészen, tisztelettudóan és udvariasan ír, ami nem véletlen, hiszen egész életére jellemző volt ez. Másfelől viszont remek diplomáciai érzékről tesz tanúbizonyságot azzal, ahogy az apát felé kommunikál.

Nem véletlen tehát, hogy Európa szerte nagy tiszteletnek örvendett, mint uralkodó, politikus és mint ember is. Magában hordozta a nemes államférfi minden jellegzetességét, s ez rendkivül pozitívan hatott egész Magyarország külföldi megítélésében is.

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentlaszlooroksege.blog.hu/api/trackback/id/tr4118345673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása