Szent László tette naggyá ezt az erdélyi települést
2024. április 16. írta: Bartha Tibor

Szent László tette naggyá ezt az erdélyi települést

szentjobb.jpgA magyar király elődjének jobb karja a mai napig az egyik legértékesebb ereklye hazánkban, ebben pedig elévülhetetlen érdeme van Szent Lászlónak.

A magyar király egész uralkodása alatt híres volt arról, hogy igazságosan ám nagyon kemény kézzel irányította az országot, nem csoda hát, hogy akkoriban Magyarország európai viszonylatban is virágzott. Ám az ország nyugalmát többször is megzavarták felkelések, amelyeket orvosolni kellett Szent Lászlónak.

Az egyik ilyen felkelés Vata fia Jánoshoz kapcsolódik, aki fellázadt az uralkodó ellen 1061-ben, amelynek során félő volt, hogy az ország pogánylázadása közben számos nagyon értékes tárgynak is lába kél. Az egyik ilyen volt I. Szent István leválasztott keze, azaz a Szent Jobb is. 

Fotó: top7hungary.com

Akkoriban Mercurius nevű apát volt a székesfehérvári királyi bazilika őrkanonoka, aki nagy titokban csempészte kis a Szent Jobbot az országból és egészen az erdélyi Berekisig (Beruchyou, Berekjó, Berettyó) ment vele, ahol aztán biztonságba helyezte.

Eltűntét csak 1083-ban Szent István sírjának felnyitásakor fedezték fel, ám ahelyett, hogy Szent László tolvajnak ítélve Mercuriust kivégeztette volna, ehelyett 1084-ben László király hivatalosan is megalapította a Szentjobb apátságot, kőből emeltek új monostort és templomot a régi helyett, s az apátot megtették a a Szentjobb őrzőjévé. A monostor körül kialakuló mezőváros neve is Szentjobb lett.szentjobb02.JPG

Fotó: wikipedia

A szerzetesi élet hanyatlása miatt a Szent Jobbot a XV. században elvitték Székesfehérvárra, majd onnan domonkos szerzetesek Raguzába. Mária Terézia szerezte vissza tőlük 1771-ben. A szentjobbi monostort a XVI. században a török veszély miatt várrá, erőddé alakították át. A Rákóczi szabadságharc, 1711 után a habsburgok lerombolták, 1740-es években köveiből épült a római katolikus templom.

Bár ma már csak nevében őrzi egykori kiváltságos helyzetét a település, tény ami tény, Szent Lászlónak is meg volt a maga Szentjobbja uralkodása alatt! Idén a településen, a szent király tiszteletére szobrot is avattak.

Kiemelt kép: maszol.ro

A bejegyzés trackback címe:

https://szentlaszlooroksege.blog.hu/api/trackback/id/tr4718382697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása