Szent László-ereklyét kapott a felvidéki Fülekkovácsi
2024. július 10. írta: Bartha Tibor

Szent László-ereklyét kapott a felvidéki Fülekkovácsi

kep01.JPGA Szent Király ezentúl nem csak lélekben lesz jelen a felvidéki településen.

Fülekkovácsi testvéri kapcsolatot ápol a Váci Egyházmegyéhez tartozó Ságújfaluval. A ságújfalui egyháztanács és a Jeruzsálemi Szent György Lovagrend jóvoltából június 23-án Szent László-ereklyét kapott a felvidéki település, ahol ünnepi szentmisével és körmenettel emlékeztek meg a szent királyról. Az eseményről Dénes Katalin ságújfalui katekéta írt beszámolót, melyet szerkesztett formában közlünk.

Ságújfalu egyházközségének egyháztanácsa és a Jeruzsálemi Szent György Lovagrend három képviselője indult útnak a felvidéki településen tartott ünnepre Szent László király ereklyetartóba foglalt csontereklyéjével.

A Szent László tiszteletére június 23-án, vasárnap Fülekkovácsiban bemutatott ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Kapás Attila volt, aki szentbeszédében megemlékezett Szent László személyiségéről, történelmi és erkölcsi hagyatékáról.

A szent király csontereklyéjét, amely a néhai Tóthpál Tamás prior hagyatékát képezte, Vitéz Lovag Kovács Gábor prior adta át a fülekkovácsi közösségnek.

A szentmise idejére a Szent László-ereklye mellett az oltárra helyezték Szent István, Szent Imre és Boldog Gizella közös ereklyetartóba foglalt csontereklyéit is.

Az ünnepi körmenet előtt Kökény István, a lovagrend tagja középkori himnuszt énekelt Szent László királyról.

A körmenetben a lovagrend képviselői hordozták a két ereklyetartót.

A szentmise végén ünnepi áldásban részesültek a közösség tagjai, akik – négyszáz éves szokás szerint – megérinthették szent királyunk ereklyéjét.

Forrás és képek: Magyar Kurir

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentlaszlooroksege.blog.hu/api/trackback/id/tr2418444065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása