Felújítják a nagyváradi Szent László templomot
2023. július 09. írta: Bartha Tibor

Felújítják a nagyváradi Szent László templomot

sztnagyv.jpgAz egyik legyszebb Bihar megyei barokk templomra már ráfért a megújulás, írja az erdon.ro.

A nagyvárad-újvárosi Szent László római katolikus templom helyreállítására a fejlesztési minisztérium biztosított finanszírozást, Cseke Attila miniszteri mandátuma alatt. Csütörtökön aláírták a kivitelezési szerződést, amelynek értelmében kezdődhet a restaurálási munkálat – jelentette be Cseke Attila.

A Bihar megyei RMDSZ-es szenátor elmondta: a Szent László-templom Nagyvárad és Bihar megye egyik meghatározó, barokk stílusban készült épülete. 

„Az egyházközség, és minden nagyváradi, minden Bihar megyei megérdemli és büszke lehet a restaurált templomra, erre a ritka építészeti és szellemi kincsre” – nyilatkozta Cseke Attila.

A helyreállítási munkálatok során a templom tartószerkezetét megerősítik, díszítő elemeit restaurálják. Jelenleg az épületen repedések láthatók, a falak helyenként nedvesek, ez veszélyezteti az épségét. A helyreállítási munkálatok során ezeket a gondokat orvosolják – mondta el Cseke Attila, tudatva azt is: a restaurálási munkálatokra 10 millió lejt biztosít a fejlesztési minisztérium, a kivitelezési határidő két év és két hónap.

Fotó: Alexandru Nițescu (erdon.ro)

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentlaszlooroksege.blog.hu/api/trackback/id/tr10018163446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.02.06. 07:37:18

Igazán szép azelőtt volt, mielőtt a barokkal tönkretették volna.
süti beállítások módosítása