Festum Varadinum, Szent László egyházmegyei ünnepe
2024. március 29. írta: Bartha Tibor

Festum Varadinum, Szent László egyházmegyei ünnepe

kep_2024-03-29_211114921.pngA nagyváradi megemlékezés 32 éves múltra tekint vissza, és éppen olyan látványos, mint a Szent László Napok júniusban.

Az évszázadok óta nagyra becsült Szent László királyunk tiszteletére rendezett esemény minden évben egyre szélesebb körben vonzza és hozza össze az embereket, akik elismeréssel fordulnak a város alapítója felé.

Gróf Széchenyi Miklós nagyváradi megyés püspök 1914. április 2-án kiadott körlevelében közölte az egyházmegye papságával: X. Pius pápa engedélyezte, hogy Szent László egyházmegyei ünnepét a húsvét utáni IV. vasárnapon ünnepelhessék. A püspök így okolta meg a pápához küldött felterjesztését: „Sajnálattal láttam ugyanis, hogy Szent László emlékét nem ülhettük megillető módon június 27. napján, amit a munkaidő, a hatóságok távolmaradása, az iskolai ifjúság hazaszéledése idézett elő, pedig Szent Lászlót mint a legdaliásabb magyar királyt, mint a vitézség, igazságszeretet és életszentség személyesítőjét, mint a nagyváradi püspökségnek és káptalannak az alapítóját, ki annyi szeretettel vonzódott az általa alapított Nagyvárad városához, hogy ezt választotta ki még testének nyugvó helyéül is: ezt a Szent Lászlót úgy kell ünnepelnünk, hogy abban a hatóságok, iskolák és egyes emberek a keresztény katolikus és magyar lélek nemes büszkeségével és örömével osztozzanak. A Főtisztelendő Székeskáptalanom meghallgatása után tehát azt kértem az apostoli szentszéktől, hogy szent alapítónknak és az egyházmegyém pártfogójának ünnepét olyan időben tarthassuk, amikor a magyar társadalomnak minden tagja bevonható az ünneplésbe…az apostoli szentszék úgy rendelkezett, hogy ezt az ünnepet a húsvét utáni IV. vasárnapon tarthassák meg…”

A lovagkirály szentté avatásának 800. évfordulóján, 1992-ben létrejött Festum Varadinum ünnepségsorozat ezen pontja tehát a szent király felé irányuló tisztelet és megbecsülés kinyilvánításának kiemelt ideje. Idén az április 28-án, 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise nyitja meg a rendezvénysorozatot a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházban, majd ezt követi a nagy múltú, hermás körmenet.

Nemcsak a helyiek vesznek részt ezen a különleges alkalmon, hanem a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye megannyi plébániájáról elindulnak a hívek az egyházmegyei zarándoklatra, sőt, határainkon túlról is érkeznek zarándokok, akik Szent László szellemi örökségét szeretnék átélni és megünnepelni. 2024-ben másodjára indulnak el Debrecenből is gyalogos zarándokok a Szent László-plébániáról, hogy tiszteletüket tegyék a szent király ünnepén Nagyváradon. Csütörtöki indulással, három napon keresztül gyalogolva összesen közel 100 km-t tesznek meg Debrecen és Nagyvárad között. (1. Nap: Debrecen-Álmosd 35 km, 2. Nap: Álmosd-Szentjobb 31 km, 3. Nap: Szentjobb-Nagyvárad 35 km). A zarándoklat a fizikai kihívások mellett hangsúlyt fektet a lelki töltekezésre is. Imádságok, énekek és mindennapi szentmise mellett a szent uralkodóink (Szent István, Szent Imre és Szent László) életével, példájával is megismerkedhetnek a zarándokok. 

Az esemény nem csupán egyéni zarándoklat, hanem egy közösségi esemény is, amely összeköti a múltat és a jelenkor emberét. Mindazok, akik részt vesznek ezen az ünnepen, megérintik a történelem és a hit közös szálait, melyek az emberi lélek mélyebb rétegeibe hatolnak.

A Festum Varadinum szervezői örömmel és büszkeséggel várják mindazokat, akik csatlakoznak hozzájuk ezen a nemes ünnepen, hogy együtt ünnepeljék Szent László király emlékét és példás életét.

Forrás és kép: festumvaradium,ro

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentlaszlooroksege.blog.hu/api/trackback/id/tr1118366895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása