Élőlánccal kérték Szent László szobrát
2019. szeptember 09. írta: Bartha Tibor

Élőlánccal kérték Szent László szobrát

erdonro.jpgSzent László király lovasszobrának a nagyváradi főtéren való felállításáért szervezett újabb élőláncos megmozdulást a Erdélyi Magyar Néppárt váradi szervezete, írja az erdon.ro.

Közel százan gyűltek össze a váradi Szent László téren, hogy élőláncot alkotva kérjék Szent László lovasszobrának kihelyezését a főtérre. Ez már a harmadik ilyen megmozdulás volt, és mint a helyszínen elhangzott, az EMNP váradi szervezete mindaddig folytatni is fogja az élőláncos csendes tüntetést, amíg a lovasszobor ki nem kerül méltó helyére, a főtérre. A megjelenteket Csomortányi István, az EMNP országos elnöke köszöntötte, kiemelve, hogy a szoborállítás 150 éves álma a város lakosságának. Felelevenítette, hogy az 1893-ban felavatott Szent László szobrot 1923-ban költöztették el a főtérről, majd 1940–44-ben, bár a lehetősége megvolt a szoborállításnak, ez nem valósult meg. A 2000-es években civil szervezetek kezdeményezték, hogy a főtérre egy új Szent László szobrot állítsanak, és 8000 aláírást sikerült is gyűjteniük, de akkor a kezdeményezést lesöpörték az asztalról.

„A normalitás része, hogy a városalapítónknak szobra legyen a főtéren, ez nem etnikai kérdés. Számunkra csak a főtér képzelhető el megfelelő helyszínnek” – mondta Csomortányi, hozzátéve, hogy az általuk ajánlott hely a városháza épületével szemben nemrégiben kialakított térrész, de ha a szakemberek a főtéren belül más helyet ajánlanak, arról is tárgyalhatnak. „Többen vagyunk, mint az előző alkalommal, és ha összefogunk és kitartunk, elérhetjük a célunkat!” – tette hozzá végezetül.

A beszédet követően a megjelentek egymás kezét megfogva élőláncot alkottak a főtéren, ezzel is a közös célt és összefogást jelképezve. A délutáni megmozduláson jelen volt többek között Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke, Moldován Gellért Lajos és Habinyák István, a Néppárt nagyváradi elnöke és alelnöke, valamint a korábbi alkalmakhoz hasonlóan Pető Dalma és Kecse Gabriella nagyváradi RMDSZ-es helyi tanácsosok, Meleg Vilmos és Botházy Nándor, az RMDSZ váradi szervezetének elnöke, illetve ügyvezető elnöke. A következő megmozdulást szeptember végére tervezik.

 Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentlaszlooroksege.blog.hu/api/trackback/id/tr9915055714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása