Nagyvárad főterére szeretnék visszaállíttatni Szent László király szobrát!
2018. november 16. írta: Bartha Tibor

Nagyvárad főterére szeretnék visszaállíttatni Szent László király szobrát!

cikk1116.JPGAláírásgyűjtésbe kezdetk az erdélyi városban azért, hogy a magyar kitály szobra ne a várba, hanem régi helyére a főtérre kerüljön vissza.

Korábban már írtunk arról blogunkon, hogy Szent László király szobrát a nagyváradi városvezetés a várba szeretné felállítatni, ám ez a helyi magyar szervezeteknek nem igazán tetszik, mondván a vároalapítónak nem ott lenne a helye.

„Két jelképesnek mondható, de a jelképiségükön túlmutató üggyel kell foglalkoznunk, melyeket lassan két évtizede igyekszünk napirenden tartani: továbbra is a nagyváradi magyarság jogos igénye, hogy Szent László királyunknak lovasszobrot állíthassunk a város főterén" - Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke, s  ennek érdekében a jövőhét folyamán felhívással fordulnak a nagyváradi magyar civil szervezetek és a történelmi egyházak vezetőihez, hogy azok aláírásukkal is támogassák a kezdeményezéseket.

„Közösen, kitartó munkával eredményeket érhetünk el, de ehhez nagyon fontos, hogy egyértelműen és együtt fogalmazzuk meg kéréseinket” – hangsúlyozta Csomortányi, aki emlékeztetett: a nagyváradi magyarság százötven éves álma a városalapító királynak lovasszobrot állíttatni.  „Azért különösen aktuális ma erről beszélnünk, mert a főtér felújítását követően, engedve több román egyházi szervezet kérelmének, a városvezetés új szobrok felállítására készül a Szent László téren. Úgy gondoljuk, hogy a város tisztességes adófizetőiként jogos követelésünk, hogy a történelmi hűség és az arányosság jegyében, Szent Lászlónak is álljon lovasszobra a főtéren” – hangsúlyozta Csomortányi. A Néppárt Bihar megyei elnöke elmondta: a leendő szobornak megfelelő helye lenne a Szent László-templom Sebes-Körös-felőli oldalán, a Polgármesteri Hivatal előtt.

„Fontos, hogy méltó helyet találjunk a szobornak, s nem tudjuk elfogadni, hogy azt alkalomadtán a nagyváradi várban, mindenkitől elrejtve helyezzék el, s úgy gondoljuk, a felállítás költségeit a városvezetésnek kellene állnia. Néhány éve nyolcezer aláírást gyűjtöttek össze civilek és a Néppárt önkéntesei azért, hogy a nagyváradiak e régi álma megvalósuljon. Felháborító, hogy mind a mai napig nem történt előrelépés ebben az ügyben” – mondta Csomortányi István, majd hozzátette: bíznak benne, hogy a civil- és egyházi vezetők is támogatni fogják a kezdeményezést, s megfelelő összefogással méltó emléket állíthatnak Szent László királynak. Moldován Gellért Lajos leszögezte: a Néppárt nagyváradi szervezete maximálisan támogatja a kezdeményezést, s még ebben a hónapban szeretnék a városvezetés elé terjeszteni a kezdeményezést.

Forrás és kép: itthon.ma

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentlaszlooroksege.blog.hu/api/trackback/id/tr714376111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása