Szent László Római Katolikus Liceum - Nagyvárad
2018. november 03. írta: Bartha Tibor

Szent László Római Katolikus Liceum - Nagyvárad

liceo02.jpgA líceum 1992-ben talált otthonra a nagy múltú Kanonok soron és ezen épülettömbön belül a 13. szám alatt működött, mint Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum.

Több évvel ezelőtt, 1991-ben az újjáéledő felekezeti jellegű iskolák talán azzal a szándékkal létesültek újra, hogy folytassák a már létező, de hosszú ideig megszakadt hagyományt. A nagyváradi Szent László Gimnázium története nagyon bonyolult, főleg azért, mert a jelenlegi tanintézetet jelentős időbeli, térbeli és szemléletbeli távolság választja el a hajdani, egyébként világi, magyar királyi állami Szent László Gimnáziumtól. 

Az 1989 decemberét követő változások lehetővé tették az egyháznak számára az állami oktatási rendszerbe tartozó, felekezeti jellegű középiskolák létrehozását. Exc. Tempfli József megyés püspök úr kezdeményezésére, az 1991-1992-es tanévtől, a Vallásügyi Államtitkárság és az Oktatásügyi Minisztérium Szent László Szemináriumi Líceum néven engedélyezte az iskola működését.  liceo011.jpg

A középiskola 1992-ben otthonra talált a nagy múltú Kanonok soron és 2010-ig Szent László Teológia Líceum néven működött itt, kétirányú oktatással: egy humán-teológiai és egy elméleti: matematika-számítástechnikai jellegű képzést nyújtva. Kollégiumi és étkezési lehetőségek adottak a Caritas Catolica által működtetett Kollégiumban és étkezdében. 

A 2005-2006-os tanévtől, az iskola elemi tagozattal bővült, amelyik az 1828-ban alapított Stark Iskolában működött. A következő évtől pedig, az általános iskolai oktatás is kialakult, és így a Kanonok-sori iskolaépület tovább bővült.  2006-tól óvodai csoportok is működnek kétirányú tevékenységet fejtve ki: egyik a Szent József plébániatemplom és a Katolikus Óvodáért Alapítvány támogatásával, napközis programmal, a másik a Dózsa György utcai Kis Szent Teréz rendházban a speciális feltételeket igénylő gyerekek számára, egész napos programmal, a Mallersdorfi ferences nővérek közreműködésével. Exc. Böcskei László megyéspüspök úr támogatásával, a 2010-es tanévben tanintézetünk végre igazi otthonra talált a hajdani Páli Szent Vincéről nevezett Nogáll János püspök úr által alapított iskolaépületben, ahol minden iskolai osztály méltó körülmények között működhet. liceo03.JPG

A felekezeti jellegű iskolák olyan különleges kategóriához tartoznak, amelyeket az állam tart fenn, de az oktatási-nevelési kérdésekben az egyház is szerepet vállal, ez előnyt jelent számunkra, hiszen az egyház képviselői nem csak lelki, de anyagi segítséget is nyújtanak iskolánk tanulóinak. A Szent László Római Katolikus Gimnázium követi ezeket, a hagyományokat, de szerves része a romániai oktatási rendszernek, a hazai tanmenet és kerettanterv szerint fejti ki oktatói-nevelői tevékenységeit.  

Névadó szent királyunk neve kötelez: Szent László példája erre tanít: népünk sorsát nem szenvednünk kell tovább, hanem hivatásként élnünk lelki irányítóként, oktatóként, diákként és szülőként egyaránt. 

Forrás: licromcat.ro

A bejegyzés trackback címe:

https://szentlaszlooroksege.blog.hu/api/trackback/id/tr1214341755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása