Gyönyörű Szent László freskósorozat ékesíti Tereske templomának falait
2019. január 23. írta: Bartha Tibor

Gyönyörű Szent László freskósorozat ékesíti Tereske templomának falait

tereske02.JPGNógrád megye egyik legrégebben épült egyházi épülete csodálatos emléket őriz szent királyunk életének eseményeiből.

A tereskei Nagyboldogasszony római katolikus temploma valamikor a XI.-XII.században épült, együtt egy bencés apátsággal. Az apátságot pár évszázadon keresztül még lakták a szerzetesek, ám a XV. században, (valamikor 1476 körül), elhagyták ennek kolostor épülete aztán pusztulásnak indult, ma már csak alapfalainak csekély maradványai láthatóak.tereske03.JPG

Fotó: wikipedia

A templomot 1490-ben adományozta Bajoni Istvánnak Mátyás király, akinek nevéhez fűződik az első átalakítás is, mely gótikus stílust adott az épületnek, valamint belső bélésfalat is kapott egyúttal. A török megszállás Tereskét sem kímélte, akkoriban a katolikus közösség helyett a hódítók használták mecsetként.

A XVIII. századra tehető a következő átalakítás, ekkor barokk jelleget öltött a templom, amelynek tornyait a XIX. század közepén lebontották, helyére a mai is látható  klasszicizáló tornyot húzták fel.tereske01.jpg

Fotó: wikipedia

Egészen 1960-ig azonban teljességgel rejtve maradt egy olyan alkotás, amely a Szent László kultusz magyarországi emlékei között is kitűntetett helyet foglal el, mivel a legnagyobb, legteljesebben fennmaradt ábrázolása ez királyunknak. Ez a négy részletből álló falképsor a templom északi oldalán látható  Az utolsó négy kép a XIII. századból származik, míg az, amely a harci jelenetek ábrázolja a XIV. század végén. 

Ez az alkotás különösen értékessé teszi a magyar történelem megőrzésének palettáján Tereskét, valamint templomát, így mindenképpen érdemes felkeresni a falut azoknak, akik e szép magyar örökséget teljes valójában szeretnék látni!

Kiemelt kép: wikipedia

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentlaszlooroksege.blog.hu/api/trackback/id/tr4614584368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása