A természet ihlette ezt az 500 éves Szent László templomot
2018. november 06. írta: Bartha Tibor

A természet ihlette ezt az 500 éves Szent László templomot

debrodtemplom11081.jpgVajon hogyan lehet egy XVI. századi templomot újra építeni úgy, hogy természetbarát legyen és természetes anyagokat tartalmazzon? 

A Kassától 20 km-re található Debrődön Európai szinten is egyedülálló templomot alkottak kreatív kezek és elszánt falubeliek, Az 150-as években itt álló Szent László templom romjait szerették volna 2006-ban újra felépíteni, ám hiába voltak tervek rá, elég kacifántos volt a kivitelezése.

A templom ugyanis a Szlovák Paradicsom közvetlen közelében található, így szükséges volt a környezetvédelmi hatóság engedélyét is megkérni. Ők azonban csak úgy adták ezt meg, hogyha a templom természetes anyagokból épül meg környezetbarát technológiák felhasználásával.debrodtemplom11082.jpg

Fotó: kitervezte.hu

Ez azonban egyáltalán nem szegte kedvét Frankovics László debrődi plébánosnak, aki - Szántai Lajos történész közbenjárásával - megbízta Tamás Gábor építészt ezzel a nem kis feladattal. Az eredmény pedig egészen egyedülálló és ötletes lett, s Szent László temploma "növénytemplomként" újult meg.

A templom belsejében két élő fa áll, amelyet körülvesz a vörösfenyő váz. Ezt a környéken honos növényekkel futtatják be, a szentély körüli részt pedig különleges futórózsákkal ültetik körbe. Amikor pedig majd a természet is hozzáteszi a maga munkáját egészen csodálatos épület állít majd emléket a magyarok Szent királyának, Lászlónak!

Kiemelt kép: debrad.sk

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentlaszlooroksege.blog.hu/api/trackback/id/tr6614356567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása